sdílet

Čerstvé potraviny

3-2-1-banany-original

BANÁNY

Pokud chcete, aby vám banány vydržely co nejdelší dobu čerstvé a chutné, uchovávejte je při teplotě 13–15 °C. Nikdy nedávejte banány do chladničky, protože jejich slupka ihned zhnědne. Přezrálé banány můžete uložit oloupané do mrazničky a později z nich vyrobit koktejl.

3-2-2-vajcia-original

VEJCE

Vejce vydrží nejdéle čerstvá při skladování v chladničce při teplotě 5–8 °C. Vložte je do připravených stojánků v chladničce a obraťte je užším koncem směrem dolů, protože zde mají pevnější skořápku. Před ukládáním vejce neomýváme a neotíráme, protože by se tím setřel jejich ochranný povlak. Neukládejte do chladničky vajíčka v původním kartonovém obalu, který může být zdrojem spousty mikroorganismů. A pozor při třídění odpadu – kartonový obal od vajíček patří do směsného odpadu.

3-2-3-mrkev-original

MRKEV

Mrkev a obecně kořenová zelenina vyžaduje chlad a nižší vlhkost vzduchu. Proto jí při krátkodobém skladování odkrojte listy a stonky, vložte ji do plastové krabičky s odvětráváním a uložte do chladničky. Mrkev se nedoporučuje ukládat vedle ovoce s velkým množstvím etylenu, jinak zhořkne.

3-2-4-cesnak-original

ČESNEK

Pokud víte, že zakoupený česnek ihned nespotřebujete, zavěste jej v prodyšném obalu nebo ve svazcích na dobře větrané, suché a chladné místo. Další možností je skladovat ho v podobě česnekové pasty se solí v mrazničce. Pastu je nutné neprodyšně uzavřít, aby od ní nenačichly ostatní potraviny.

3-2-5-paradajky-original

RAJČATA

Rajčata skladujte v chladu při teplotě okolo 14 °C nebo při pokojové teplotě. V chladničce rychle ztrácejí své aroma a chuť. Neprospívá jim uložení vedle ovoce a zeleniny, která produkuje etylen (např. jablka, broskve).

3-2-6-salat-original

HLÁVKOVÝ SALÁT

Pokud hlávkový salát neplánujete spotřebovat v den, kdy jste ho koupili, vybalte ho a odřízněte z něj košťál. Není dobré salát příliš dlouho skladovat, pokud ho ovšem hned nesníte, rozložte ho na jednotlivé listy, vložte je do plastové krabičky s odvětráváním a uložte do chladničky. Další možností je perforovaný plastový sáček. 

3-2-7-bylinky-original

BYLINKY

Pokud jste si koupili čerstvé bylinky, nedávejte je do vody. Je lepší je skladovat v perforovaném plastovém sáčku v přihrádce na zeleninu v chladničce. Šikovné je bylinky natrhat, vložit do krabičky a dát do mrazničky. Dobrý nápad je zamrazit si bylinky do ledových kostek. Nejlepším řešením je však pěstovat si doma bylinky čerstvé.

Mohlo by vás také zajímat:

Jak začít s pěstováním doma

Pěstování na balkonu či terásce není vůbec žádný problém. Stačí pořídit si pár základních věcí a můžete se do toho pustit.lin.
Více informací

3-2-8-citrusy-original

CITRUSY

Citrusy skladujeme mimo chladničku, aby se nepoškodily chladem. Na vzduchu ale rychleji stárnou. Nevyplatí se proto dělat si velké zásoby. Pokud víme, že je nespotřebujeme rychle po zakoupení, můžeme z nich vymačkat šťávu, nalít ji do tvořítka na led a zamrazit ji. Rozkrojené plody skladujeme na talířku v chladničce řezem dolů a rychle spotřebujeme.

3-2-9-syry-original

SÝRY

Tvrdé sýry skladujeme v chladu a temnu v lednici pod poklopem nebo ve voskovaném papíru (nebalte je do plastové fólie, snadněji plesniví). Měkké sýry typu mozzarella vydrží nejdéle ve svém původním nálevu a aromatické sýry je nejlepší skladovat v uzavíratelné nádobě.

3-2-10-maso-original

MASO

Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a uložit na nejstudenější místo v chladničce s teplotou kolem nuly. Před použitím maso omyjeme vodou.

3-2-11-zampiony-original

ŽAMPIONY

Žampiony skladujte v chladničce v prodyšné nádobě či fólii maximálně ve dvou vrstvách při teplotě 0–6 °C. Je důležité, aby se nezapařovaly, a proto houby před uložením do chladu ani nemyjte. U zapařených hub totiž může docházet k tvorbě toxických látek. Pokud je chcete zpracovat, doporučuje se houby spíš sušit, než je tepelně zpracovávat.

Produkty

sdílet

Koriandr

Více informací

Dobíjecí baterie

Vážně není potřeba neustále vyhazovat staré a kupovat nové baterie.

Více informací

DURKÁČOVI ZAVÁDĚJÍ
ŘÁD DO SVÉ KUCHYNĚ

Durkáčovi si lépe zorganizovali potraviny a osvěžili kuchyni čerstvými bylinkami.

Celý příběh