Správně uložené potraviny vám
vydrží déle čerstvé

Jídlo je základem našeho života, přesto doma až 25 % potravin vyhazujeme.

Jak rozumně nakoupit

Nakupovat bez rozmyšlení se nevyplácí, zkuste se držet několika základních pravidel.

Nákup začíná ještě před odchodem do obchodu. Podívejte se, co vám v chladničce a spíži zbylo, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny. Rozmyslete si předem, jaká jídla z nakoupených potravin uvaříte. Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden, než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu. V takových případech se vám velké množství potravin často nepodaří zkonzumovat včas.

I vybalování jídla má svá pravidla

Zejména chlazené a mražené potraviny je třeba rychle uložit na správné místo, aby vám dlouho vydržely.

Po příchodu z nákupu si vše vyložte na stůl nebo na pracovní desku. Nejprve uložte do mrazničky mražené potraviny, aby zbytečně neztrácely správnou teplotu. Potraviny s blížící se dobou spotřeby skladujte v předních částech chladničky, abyste je měli na očích. Chladničku nepřeplňujte, aby v ní mohl dobře cirkulovat studený vzduch.

Označené věci lépe najdete

Budete mít přehled a rychle najdete vše, co v danou chvíli potřebujete.

Praktické je používat průhledné obalové materiály. Zbytky jídel uchovávejte v průhledných sklenicích nebo v plastových dózách a skladujte je tak, aby každý viděl, co v nich je. Pokaždé, když otevřete chladničku, budete mít přehled, co vám zbylo. Můžete také použít štítky popsané velkým a snadno čitelným písmem. Dejte pozor, aby syrové maso a ryby nepřišly do kontaktu s ostatními potravinami, zvláště pak s mléčnými produkty. Mohlo by dojít k tzv. křížové kontaminaci bakteriemi. Proto dávejte maso do průhledných obalů.

Jak uchovávat potraviny

Naučte se potraviny pečlivě ukládat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nezkazily se.

Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme v pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Neomýváme je, protože by se pak rychleji mohly začít kazit. Většina ovoce a zeleniny uvolňuje chemikálii etylen, která podporuje zrání. Může to pak způsobovat problémy, pokud se na jednom místě skladuje víc druhů ovoce a zeleniny. Proto ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech.

Suché potraviny

Více informací

Čerstvé potraviny

Více informací

Uvařte ze zbytků

Není škoda vyhazovat jídlo? Využívejte doma vše, co vám zbyde.

Více informací
Tip blogera

Domácí chipsy z bramborových slupek

Bramborová kaše na stole a spoustu bramborových slupek k vyhození? Omyjte je a v troubě si z nich připravte domácí chipsy.

Více informací
Tip blogera

Jak dopadlo testování uskladnění banánů v dózách?

Používejte dózy. Zredukujete tak plýtvání jídlem, jelikož se jeho životnost prodlouží, zůstane déle čerstvé a vy ho nemusíte za dva dny vyhodit do koše.

Více informací
Tip blogera

Ukládejte maso správným způsobem

Pokud nespotřebujete syrové maso najednou, nasolte ho, zalijte olejem a uložte do chladničky do uzavíratelné nádoby. Vydží vám tak mnohem déle.

Více informací
Tip blogera

Aby bylinky vydržely déle

Pokud vám bylinky zvadnou, nemusíte je vyhazovat. Rozmixujte je s olejem a dejte do skleničky. Vydrží vám déle.

Více informací
Tip blogera

Využijte kávu do posledního zrníčka

Vyčpělou kávu nevyhazujte. Může z ní být vynikající přírodní peeling na obličej i celulitidu.

Více informací
Tip blogera

Naučte se správně skladovat parmezán

Parmezán vám vydrží mnohem déle čerstvý, pokud ho zabalíte do kousku bavlněné látky a uložíte do chladničky.

Více informací
Tip blogera

Zeleninové bedýnky

I skladování brambor nebo cibule může být estetickou záležitostí. Vyrobte si doma přepravku, kterou si v kuchyni s chutí vystavíte.

Více informací