Kuchyně

Při vaření je třeba myslet na spotřebu vody, energie i na hospodárné zacházení s potravinami. Naučte se kralovat ve své kuchyni a šetřit životní prostředí.

Úspory při vaření

Při vaření se dá ušetřit spousta vody i energie, stačí vědět, jak na to

Existuje nějaké jiné místo plné tolika nádherných vůní, jako je kuchyně? Uvařte si jídlo podle svých představ a naučte se, jak při tom zbytečně neplýtvat vodou a energií.

5 důvodů proč vařit doma

Vaření doma je radost. Jak často doma vaříte vy?

Více informací

jak vybrat správné pomocníky do kuchyně

S chytrými pomocníky bude vaše kuchyně úspornější.

Více informací

Chytré tipy do kuchyně

Zkuste do vašeho vaření zařadit vychytávky, které vám ušetří spoustu času, práce i energie.

Více informací
Tip blogera

Podívejte se, jak dopadl test rychlosti vaření vody

Máte-li doma indukční desku, nemusíte už pro úsporu času vařit vodu na těstoviny v rychlovarné konvici. Indukční deska to zvládne stejně rychle a navíc k tomu potřebuje menší množství enegie.

Více informací
Tip blogera

Šetřete energii i při vaření čaje

Máte chuť na čaj nebo kávu? Tak to udělejte chytře a nevařte zbytečně moc vody.

Více informací
Tip blogera

Zelené smoothie

Přírodu i peněženku může každý z nás začít šetřit již výběrem jídla, kterým se chystá potěšit své blízké. Kouzlo spočívá ve vaření ze sezónních a lokálních potravin a zpracování všech jejich částí.

Více informací
Tip blogera

Kuskus s bylinkovou pastou, fetou a pistáciemi

Potěšení z vaření nebo pečení se díky „zelenému přístupu“ znásobí nejen díky spokojeným strávníkům, ale také díky podstatně menšímu objemu odpadu, který vyprodukujete.

Více informací
Třídění odpadu a kompostování

Myslete na přírodu okolo sebe a nevyhazujte věci zbytečně

Každá domácnost produkuje větší či menší množství odpadu. Vzniku odpadu ale můžeme předcházet a to tím, že vůbec nevznikne. Často totiž vyhazujeme věci zbytečně.

Jak předcházet vzniku odpadu

Čím méně budeme mít doma odpadu, tím méně se o něj budeme muset starat, to je jednoduchá rovnice.

Více informací

Jak správně třídit odpad

Pokud již nějaký odpad u vás doma vznikne, pojďme si ukázat, jak ho správně třídit.

Více informací

Vermikompostování

Kompostování v bytě neboli vermikompostování. I v bytě se dá z organických zbytků vyrobit báječné hnojivo.

Více informací
Tip blogera

Redukujte a až potom recyklujte

Recyklace je fajn, ale ještě lepší je vytváření odpadu předcházet. Pořiďte si dávkovače mýdla, jaru a ostatních čističů, které používáte v domácnosti, pokud takové balení extistuje.

Více informací
Skladování potravin

Správně uložené potraviny vám vydrží déle čerstvé

Jídlo je základem našeho života, přesto doma vyhazujeme až 25% jídla.
Určitě není spořivé vyhazovat každou čtvrtou tašku s jídlem.

Jak uchovávat potraviny

Naučte se potraviny pečlivě ukládat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nezkazily se.

Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme v pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Neomýváme je, protože by se pak rychleji mohly začít kazit. Většina ovoce a zeleniny uvolňuje chemikálii etylen, která podporuje zrání. Může to pak způsobovat problémy, pokud se na jednom místě skladuje víc druhů ovoce a zeleniny. Proto ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech.

Suché potraviny

Více informací

Čerstvé potraviny

Více informací

Uvařte ze zbytků

Není škoda vyhazovat jídlo? Využívejte doma vše, co vám zbyde.

Více informací
Tip blogera

Domácí chipsy z bramborových slupek

Bramborová kaše na stole a spoustu bramborových slupek k vyhození? Omyjte je a v troubě si z nich připravte domácí chipsy.

Více informací
Tip blogera

Jak dopadlo testování uskladnění banánů v dózách?

Používejte dózy. Zredukujete tak plýtvání jídlem, jelikož se jeho životnost prodlouží, zůstane déle čerstvé a vy ho nemusíte za dva dny vyhodit do koše.

Více informací
Tip blogera

Ukládejte maso správným způsobem

Pokud nespotřebujete syrové maso najednou, nasolte ho, zalijte olejem a uložte do chladničky do uzavíratelné nádoby. Vydží vám tak mnohem déle.

Více informací
Tip blogera

Aby bylinky vydržely déle

Pokud vám bylinky zvadnou, nemusíte je vyhazovat. Rozmixujte je s olejem a dejte do skleničky. Vydrží vám déle.

Více informací
Tip blogera

Využijte kávu do posledního zrníčka

Vyčpělou kávu nevyhazujte. Může z ní být vynikající přírodní peeling na obličej i celulitidu.

Více informací
Tip blogera

Naučte se správně skladovat parmezán

Parmezán vám vydrží mnohem déle čerstvý, pokud ho zabalíte do kousku bavlněné látky a uložíte do chladničky.

Více informací
Tip blogera

Zeleninové bedýnky

I skladování brambor nebo cibule může být estetickou záležitostí. Vyrobte si doma přepravku, kterou si v kuchyni s chutí vystavíte.

Více informací
Úspora energie

Má to smysl pro vás i pro přírodu

Elektřina představuje značné množství nákladů domácností a snížením její spotřeby
můžete ušetřit svou peněženku i životní prostředí.

I chladnička šetří

Moderní chladničky se vyrábějí tak, aby ušetřily co nejvíce energie.

Více informací

Jak ušetřit při vaření

Vaření je radost, ale i v kuchyni se občas dost plýtvá.

Více informací
Úspora vody

Pitné vody není tolik, aby se s ní mohlo plýtvat

Voda je vzácnost a v budoucnu se stane drahocenným přírodním zdrojem,
a proto bychom s ní měli šetřit.

Jak ušetřit při mytí nádobí

Nádobí se musí mýt často, a proto je fajn dělat to co nejúsporněji.

Více informací

Jak šetřit při vaření

Při vaření se někdy plýtvá vodou a není na škodu se naučit pár triků, jak to změnit.

Více informací
Tip blogera

Neberte vodu jako samozřejmost

Máte-li doma psa či jiné domácí zvíře, určitě mu každý den měníte vodu. Odtsátou vodu nevylévejte a využijte ji k zalití kytek

Více informací